april 2024
M D W D V Z Z
« Mrt    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Walvis bay

Een niet ongezellig dorp halverwege de kustlijn van Namibie. Je kunt er prima goederen per zeecontainer verschepen en overheerlijke verse oesters eten. Ander vertier is er nauwelijks behalve het bootje varen in de natuurlijke binnenzee die de haven tegen zware stormen beschermd en waar 1.4 miljoen oesters groeien voor de Zuid-Afrikaanse markt. Deze worden eens per maand opgevist om schoongemaakt te worden (met het handje en een borstel) om een dodelijk algenbeestje te verwijderen!

Verder leven er ongeveer 80.000 zeehonden op het schiereiland waar een vuurtoren staat die er nog door de Duitse overheersers begin vorige eeuw is heengebracht. Stond deze ooit op de punt van het schiereiland, nu halverwege omdat het schiereiland met 16 meter per jaar aangroeit


De baai is ook een plaats waar veel schepen liggen voor reparatie of voor het overladen van goederen. De eerste foto is van een schip in Walvis Bay wordt gerepareerd en dat voor de kust tot op 13 KM diep naar olie kan boren en precies 199 bedden aan boord heeft.

De onderstaande 3 schepen zijn makreelvissers en een verwerkingsschip.  Ze zijn van Russische makelij. De schepen zijn verkocht aan de Namibiers, maar omdat zdeze geen Russisch kunnen lezen worden ze nog steeds bemand door Russen.

Omdat we van varen houden boeken we een tour op een catamaran, een zeilboot, maar het is die dag windstil en dus tuffen we helaas op de motor door de baai! Maar het is fun.

Een van de zeehonden heeft zich over zijn angst voor mensen heen gezet en springt spontaan aan boord. De bemanning voert het beeste een paar vissen en het is bijzonder te zien hoe snel deze beestjes kunnen bijleren want was dit dier een half jaar geleden  nog wild, nu kun je hem aaien en luistert hij zelfs naar de bemanning. Te pas en te onpas zoeft hij via de zwemtrap aan boord en als hij het zat is duikt hij onder de zeereling terug de zee in.

Ook Pelikanen zijn niet bepaald mensenschuw en komen rakelings voorbij vliegen om een vorkje mee te vissen. Het onderstaande lucky shot laat zien dat er altijd beesten zijn met een grotere bek!!


Het hoogtepunt was toch wel een groep van +/- 20 jagende dolfijnen die als groep door de baai zwommen en achter een school vis aan jaagden.



Helaas hebben we de Mola Mola niet gezien. Hij heet ook wel de Zonnevis en drijft met enige regelmaat in de baai rond om te genieten van de zon. En hoewel het weer prima was, had de Mola Mola er geen zin in. Echter de jagende groep dolfijnen heeft deze boottocht het meer dan waard gemaakt.

3 comments to Walvis bay

  • Indrukwekkend gezicht die grote schepen.
    Het zal best een raar idee zijn dat het er alweer bijna opzit, gelukkig kunnen jullie nog twee weekjes relaxen voor je teruggaat. Hier voelt het alsof de tijd voorbij gevlogen is, hopelijk voelt het voor jullie wat langer :-)

  • Nienke

    die Pelikaan is echt geniaal!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Sjoerd Malda

    Hee Arjen en Marja!

    Hoe is’t ermee?? Wat een geweldige foto’s en verhalen hee! Nog een weekje dan zit het er voor jullie ook op zeker he…?
    Ik ben in ieder geval veilig thuis, en trust me, het is niet zo koud als ze allemaal zeggen! ;)

    We mailen,

    Groeten Sjoerd