september 2023
M D W D V Z Z
« Mrt    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Shipping the car back home

Aan het begin van onze reis hebben we eindeloos geprobeerd om met verschepers in contact te komen. Het werd al gauw duidelijk dat het verschepen van een auto eenvoudig lijkt, maar niet is. Je hebt een contactpersoon nodig, maar ja, waar haal je die vandaan vanuit Nederland. Kortom, we zijn destijds vertrokken met de uitdaging om tijdig een verscheper te vinden voor we weer in Nederland moesten zijn.

Onderweg kregen we een tip om eens contact op te nemen met Namship en zowaar, de email werd razend snel beantwoord en “onze man” houdt kantoor in Walvis Bay, Namibie, alwaar we hem bezocht hebben en tot een deal zijn gekomen. Niet om te verschepen vanuit Walvis Bay, maar vanuit Cape Town en zo werd het alsnog complex, want nu werd er nog iemand aan het proces toegevoegd, Seaboard Maritime Services te Cape Town.

We spreken af dat we de 15de februari in Cape Town zullen zijn om de auto in te leveren zodat deze gestouwd kan worden in een container. Het stormt echter aan de Kaap en daarom kunnen de zeecontainers niet gelost, maar ook niet geladen worden. Een ingewikkeld systeem van het verzamelen van zeecontainers gaat hieraan vooraf, het Stacken, met daarbij de goedkeuring van Customs.

Na wat heen en weer gemail over het feit dat het ons niets kan schelen wanneer onze zeecontainer “gestacked” wordt, via welk schip en wanneer dat schip geladen wordt, worden we op woensdag de 16de om 13.00 uur in de haven verwacht. De tank moet bijna leeg zijn, alle gasflessen moeten leeg zijn en idem voor de 4 jerrycans. We worden voorbereid op een 2.5 uur durend Customs Exam en……wat zakgeld om het proces te verkorten werkt hier niet……

De Customs officer moet opgehaald worden en in de auto terug blijkt de man het razend druk te hebben. Onderweg naar de haven tekent hij in de auto het Carnet de Passage al af en na de controle van het Chassisnummer draagt hij ons over aan de Loadmanager. Hij heeft zelfs geen tijd om ook maar in de auto te kijken, laat staan dat er 1 deur geopend moet worden. Kortom….de snelste controle ooit! De Loadmanager is een aardige gepensioneerde man die samen met twee havenarbeiders de auto in de reeds klaarstaande container gaat vastzetten.

De banden hoeven niet leeg, de daktent en het reservewiel hoeven er niet af, ik kan er zo inrijden. Met wat stuurmanskunst staat de auto binnen 10 minuten in het miden van de container en kan het vastzetten beginnen.

Met links en rechts nog 20 cm lukt het net om nog uit de auto te kruipen.


Rondom de banden worden er balken aan de vloer van de container getimmerd en met aan iedere kant 4 spanbanden wordt de auto aan de zeecontainer vastgesjord.

Nadat de container is verzegeld wordt hij opgepikt door een heftruck en vertrekt hij richting het gebied waar de containers worden  ”gestacked” (klaargezet in de juiste volgorde en hoogte om geladen te worden). Al met al zijn we een kleine twee uur kwijt, waarvan het vastzetten  de meeste tijd heeft gekost. Na 24813 Km mag de HJ terug naar huis met als bijzonderheid ook nog eens : Zonder 1 lekke band!!

Als alles goed gaat is de auto rond 7 maart in Rotterdam en als het daar ook zo soepel gaat, zijn we meer dan tevreden over de beide companies die ons geholpen hebben!

5 comments to Shipping the car back home

 • Sevil

  Dat zal wel even een raar moment geweest zijn, afscheid nemen van je trouwe vervoermiddel dat je over 3 continenten heeft gebracht… en nu weer op naar huis met een hoofd vol beelden en verhalen. Een voorspoedige thuisreis dan maar. Tot gauw, Sevil

 • Hasan

  Met het sluiten van de deuren van de container is behalve jullie trip, ook mijn blogtrip aan het einde gekomen. Ik besef nu pas dat de gehele trip nu echt voorbij is. De foto’s, de verhalen en al die ander zaken die jullie onderweg hebben meegemaakt is nu geschiedenis geworden.

  Jammer maar het is niet anders. Ik zal de foto’s en verhalen missen.

  Of zit er nog een verfilming van jullie trip in de pocket.

  Ben benieuwd.

 • Nienke

  Ook ik heb jullie avontuur met plezier gevolgd!
  Tot snel

 • Hasan

  24813 km zonder 1 lekke band een hele prestatie, maar zoals ik nu kan zien ben je wel een jaar of 20 ouder geworden zoals je bij de deuren van de container staat. Ik dacht dat dit een sababtical was maar je kan gelijk met pensioen. We hebben inmiddels een waardige vervangster gevonden. Dus wellicht kan je gelijk door voor gelijkvloers.

  Geniet er nog maar even van. Straks staat het vliegtuig te wachten.

  Groet,

  Hasan

 • Eric en Francine

  Echt ongelooflijk hoe snel het allemaal gegaan is. Begin november vertrekken jullie uit Almere uit een grijs nederland. Wat volgt is een trip over diverse continenten en veel groter aantal landen en nog veel groter aantal ervaringen rijker. Wat zal dat weer een omschakeling zijn straks in het ritme van alledag. De foto’s spreken boekdelen. Nog leuker is het om jullie weer live te spreken en de verhalen te horen.

  De terugreis zal aanzienlijk eenvoudiger en dus minder spannend zijn. Goede reis terug en we zien jullie zeker gauw weer.

  Lieve groet
  Eric en Francine