maart 2024
M D W D V Z Z
« Mrt    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Met een bek vol tanden!

Er zijn er volgens de biologen nog +/- 5000. Ze stinken niet uit hun bek, zijn niet kieskeurig en hebben een verschrikkelijke reputatie. O ja, ze vinden jonge zeehondjes het allerlekkerst en laten die nu net voor de kust van Zuid-Afrika voorkomen.

Een van de “beruchtste” baaien van Zuid-Afrika is Kleinbaai. Voor de kust liggen 2 eilanden die bevolkt worden door een heleboel zeehonden. Deze zeehonden zwemmen het liefst tussen de twee eilanden om een visje te eten omdat ze dan beschermd zijn tegen de woeste Atlantische oceaan. Echter er zwemt daar ook een visje rond wat niet bepaald in een sardienenblikje past. Hij heeft een vreselijk grote bek en een boel tanden……The Great White.

Na het tekenen van een vrijwaring dat de tourmanager nooit en te nimmer verantwoordelijk is voor welk ongeval dan ook, stappen we in een boot met 4 motoren van 300PK en een kooi, want we hebben een trip geboekt die “Cage Diving with the great white” heet! Als we het haventje uit zijn worden de 4 motoren vol open getrokken en knallen we letterlijk over de golfen naar de “McSeal Alley”

De powerboats liggen nog op de kant. Zoals gezegd, onze boot heeft 4 motoren van 300 PK!



Alle serieuze Witte Haaien-documentaires worden hier opgenomen omdat deze visjes hier tussen de twee eilandjes door patrouilleren, Mc Seal Alley” op zoek naar een lekkere snack!


Iedereen krijgt een duikpak aan want het water is (——–) zo koud,+/- 13 graden. Als het schip voor anker gaat wordt de kooi te water gelaten en kunnen er steeds 7 toeristen zich in de kooi laten zakken. Met een paar emmers visbloed worden de haaien gelokt en met een nep zeehond en een enorme vissekop aan een stuk touw lokt de bemanning de haaien naar en langs de kooi waar jij met je duikpak in zit. Op het moment dat er een haai opduikt wordt er geroepen en duik  je onder water in de kooi om zo de haaien van erg dicht bij te zien!

Tot twee maal toe beten de haaien naast de prooi en vol in de kooi. Van de 14 verschillende individueen die er gesignaleerd zijn zwommen er minstens 4 zo dicht langs de kooi dat Marja of ik de haai probleemloos zouden kunnen aanraken. Gemiddeld waren de haaien 4 tot 5 meter lang! Na een minuut of 15 mocht en wilde je uit de kooi omdat het water dan wel in je duikpak was doorgedrongen en dat je heel erg koud geworden was. Uiteraard mocht je vaker de kooi in.

Van onderwater en in de kooi hebben we geen foto’s. Van boven water hebben we wel prachtige foto’s.






Na 4 uurtjes was het welletjes. Met een kop soep uit de bar van het duikcentrum in de maag vertrekken we richting Kaap de Goede Hoop, onze laatste echte Km door Africa.

1 comment to Met een bek vol tanden!

  • Marcel

    wat enorm gaaf !!!
    ik weet waar we volgend jaar op vakantie gaan (uiteraard gewoon met het vliegtuig)