mei 2020
M D W D V Z Z
« Mrt    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Het Kroatisch Souvenir en Bella Italie

Nadat de vrijdag kompleet, maar dan ook letterlijk verregentd was, stopt het zaterdagmorgen rond 03.00 uur met stortregenen en begon het eerst hard en later stormachtige te waaien. Je hoorde de windvlagen van over de bergkam het dal in rollen en deze denderde vervolgens als een soort van luchtdrukgolf over de camping.  Was het continu gekletter van regen nog een heilzaam medium om onder te slapen, deze luchtdrukkgolven van wind waren dat beduidend minder. Alles knalt en klappert en dan is het even stil tot de volgende golf. Maar er was 1 voordeel, de tent werd letterlijk drooggeblazen en rond een uur of 7 in de morgen was de tent drooggestormd en hebben wij als een haas de zaak ingepakt voor ons vertrek met de ferry naar Italie. De meeste niet camperbewoonders hadden of de ruim 28 uur regen, of de storm niet overleefd en hun toevlucht genomen in de toiletgebouwen, wij waren en droog en en niet weggewaaid.

Na een lange warme douche een winkelcentrum opgezocht waar we aan een terrasje prima konden lezen en internetten om zo de tijd tot de checkin van 14.00 voor de ferry goed in te vullen. Natuurlijk hadden wij het bordje betaald parkeren gezien, maar, en onvoldoende muntjes en ook de arrogante gedachte dat hier geen bromsnor op zaterdagmorgen printen zou lopen uit te delen. (en al helemaal niet aan buitenlanders) Een misgedachte, want toen we om 13.00 terug bij de auto kwamen waren we voorzien van 100 Kuna parkeerboete. 2 biertjes kosten bijkans meer, maar vooruit op naar het politieburo om te betalen. Helaas, wij zijn agenten en geen parkeerpolitie, bij ons kunt u niet afrekenen, en… dit soort boetes dient u bij een bank of postkantoor te betalen. Helaas zijn die allemaal op zaterdag na 12 uur dicht. Dan maar op zoek naar een agent op straat. In de haven ligt een politieboot en daar loop ik nietsvermoedend via een halfgare loopplank op naar binnen. In de kajuit 1 dienstwapen en na enig roepen komt er vanuit het vooronder 1 agent. Ik leg mijn probleem uit dat ik graag mijn 100 Kuna wil betalen, maar dat de banken dicht zijn en dat ik om 14.00 uur het land verlaat en dat op de boete ook geen gegevens staan hoe ik wel moet betalen. Hij pakt zijn wapen, trekt zijn pet over de oren en zegt dat ik mee moet lopen met hem naar de overkant van de straat.  Hij draait de politieboot op slot en gooit de sleutel hiervan in de kast naast de deur waar de reddingsboei in ligt. Aan de overkant van de straat lopen we een kroeg in en daar vraagt hij in zijn beste kroatisch waar de parkeeragent is, want volgens eigen zeggen had hij hier moeten zitten. omstanders lachen wat en als hij toelicht waarom de parkeeragent gezocht wordt krijg ik vanuit de kroeg het advies om gewoon volgend jaar te betalen als ik weer kom. Een bebaarde kroaat roept dat het jaren kan duren, en schalt op zijn beste engels ” don’t Worries” Ik vraag de agent nog 1 maal hoe ik toch zou kunnen betalen; hij kijkt mij aan en zegt : “You are free to go my fiend, i can’t help you”. Hebben we toch nog een souvenir!

De ferry naar Italie zit logischerwijs vol Italianen, en dat hoor je! Luidruchtig en onmiskenbaar Italiaans gedrag. Blijkt het inchecken nog redelijk georganisserd te zijn, het uitchecken is zo’n chaos dat het daardoor ruim 2 uur duurt. Mensen, bussen en auto’s worden allen via het cardeck ingeladen. maar ook uitgeladen. In de Italiaanse haven leidt dat tot een komplete chaos, want dan wil iedereen als eerste van de boot en op het cardeck snijden bussen, mensen en auto’s elkaar af om maar als eerste buiten te zijn. Vervolgens wordt je het halve haven terrein van Bari over gestuurd en kom je terecht in rijen auto’s die klaar staan om geladen te worden op andee boten. Afin, ogen dicht en je kunt het je voorstellen.

 

2009_1003_croatie0029De boot is een echte ferry, oud en uitgewoond. Buiten is alles zo zout dat het plakt, binnen liggen Italianen over 5 stoelen of een bank te snurken. Maar met een lichte deining van een meter en een uurtje of 6 later zijn we keurig in Bari! Toch nog even bootje kunnen varen. We zouden om 21.30 aankomen, dat was 22.00 uur. Uitladen normaal een half uurtje, nu ruim 1.5 uur en zou zagen we de mogelijkheid om nog een camping te vinden aan onze neus voorbij gaan want het was ruim middernacht voor we bij de plaats aankwamen waar we dachten og een camping te kunnen vinden. Ons Kroatisch avontuur zat erop, ons Italiaans avontuur kon beginnen.

2009_1003_croatie0048

Comments are closed.